MIN PROFESSIONELLE BAGGRUND
Som psykoterapeutstuderende MPF på den sidste del af min uddannelse tilbyder jeg aktuelt psykoterapi til en reduceret pris. Jeg er godkendt af PIAA til at tage imod klienter. Jeg har tavshedspligt og går løbende til supervision. MPF betyder at jeg er studiemedlem af Dansk Psykoterapeut Forening, hvilket er din garanti for faglig kvalitet.
Læs her hvad titlen psykoterapeut MPF betyder.
Min uddannelsesbaggrund er:
-
Psykoterapeut MPF (Grunduddannelse), Psykoterapeutisk Institut Aarhus (2023)
-
Mindfulness (MBSR), Aarhus Universitet (2017)
-
Transition coaching (2017)
-
1-årig uddannelse i ACT (Acceptance and Commitment Therapy), kognitiv terapi, Aarhus Universitet (2016)
-
Diplommodul i coaching, VIA University College Aarhus (2013)
-
Fysioterapeut, VIA University College Aarhus (2012)
Som fysioterapeut har jeg de seneste 10 år arbejdet primært indenfor sundhedsfremme og forebyggelse, hvoraf de sidste 8 år har været med fokus på mennesker med komplekse kroniske smerteproblematikker og deraf både fysisk- og psykisk belastning.
Jeg bruger fysioterapeutiske redskaber i form af øvelser eller træning i kombination med den psykoterapeutiske samtale når du kommer i forløb hos mig.
Læs mere om mine overvejelser om fagkombinationen af psykoterapi og fysioterapi her.
Privat er jeg gift og har tre børn. Jeg er bosat i Aarhus-forstaden Skejby, hvor jeg også har min klinik.

HVORFOR STRESS-BELASTNING?
Den tyske sociolog Hartmut Rosa har døbt vores samtid "Accelerationssamfundet", hvilket ret præcist beskriver, hvilken verden du skal navigere i. At verden omkring os er accelererende og kravene til vores præstationer aldrig har været større er måske én af årsagerne til, at hver fjerde erhvervsaktiv ifølge en undersøgelse i juni 2023 oplever sig stresset og presset af hverdagen. Måske er du én af dem - dig der læser dette?
At være belastet handler ikke kun om verden omkring os. Svære relationer, voldsomme oplevelser eller livsvilkår kan ramme os og vi bliver ramt på forskellige måder. De fleste vil opleve, at det har betydning i de nære relationer og vi kan opleve, at vi ikke kan leve op til vores idealer om, hvilket menneske vi ønsker at være. Opstår der en kløft mellem hvem vi er og hvem vi ønsker at være, skaber det smerte og besvær i os og i vores relationer. Svære relationer vil over tid belaste os og skabe mistrivsel (se evt. mere i nedenstående artikel).
Jeg ønsker at forebygge stress-belastning og hjælpe dig som oplever, at være belastet af stress i hverdagen. Måske er du også ramt af angst eller depression. Det er en helt normal reaktion på, at du har været belastet i alt for lang tid.
Med min baggrund som fysioterapeut og psykoterapeut ønsker jeg at skabe et individuelt og helhedsorienteret tilbud, som hjælper dig med netop det, der belaster dig i hverdagen.
Jeg har redskaber fra både psykodynamisk og kognitiv terapi samt coaching. Med min baggrund som fysioterapeut arbejder jeg desuden med en kropsorienteret tilgang, hvor jeg inddrager min viden om kroppen og særligt nervesystemets betydning for stress-belastning i vores samtaler. Det betyder helt konkret at fysiske øvelser som fx afspænding, nærværsøvelser eller meditation som kan hjælpe dig til en mindre stresset hverdag inddrages i forløbet, hvis det er relevant.
Min tilgang er det man vil kalde eklektisk, hvilket betyder, at jeg anvender redskaber fra forskellige terapeutiske retninger, alt efter hvad der giver mening i det konkrete forløb.
Jeg er optaget af at være opdateret på den nyeste viden indenfor mit felt, hvorfor jeg også løbende læser og deltager i kurser og supervision, som kan bidrage til, at jeg udvikler mig fagligt. Desuden elsker jeg at formidle og tilegne mig ny viden, hvorfor jeg også underviser og tilbyder workshops.
Maria Bjørn Langer, marts 2024

HVORFOR BELASTNINGSPSYKOLOGI?
Stress og belastning er måske den enkeltstående faktor, som har størst indflydelse på vores trivsel og livskvalitet. Vi påvirkes dels som enkeltindivider i form af en lang række fysiologiske belastninger, fx en hjerne der ikke kan tænke klart og et uroligt nervesystem. Over tid kan det føre til livsstilsrelaterede problematikker som hjertekarsygdomme, kroniske smerter eller gigtlidelser. I de mere end 10 år jeg har arbejdet som fysioterapeut, har jeg endnu ikke mødt en fysisk lidelse, som ikke enten er forårsaget af stress eller bliver forværret af stress.
Desuden har stress-belastning stor påvirkning på vores omgivelser. Når det enkelte individ er under pres, påvirker det måden vi opfører os på i de nærmeste relationer. Er vi pressede, er vi også mere tilbøjelige til at være kortluntede og har mindre overskud i vores relationer i hverdagen. En hjerne på overarbejde kan ikke tænke og et nervesystem i alarmberedskab kan ikke været roligt.
Konsekvensen bliver måske, at vi kommer til at opleve hverdagen, som noget der skal overstås. Vi oplever et mønster af utilstrækkelighed og er uden overskud. Mange oplever, at de ikke kan genkende sig selv eller ikke lever livet i overensstemmelse med, hvem de ønsker at være.
Hvis vi i alle arenaer (i familien, på arbejdet og i andre fællesskaber) af vores liv føler os utilstrækkelige, kan vi komme til at bebrejde os selv for ikke at være gode nok. Tankemylder og uro, som følge af frygten for fremtiden, og frustrationen over ikke at kunne præstere det vi drømmer om fører nemt til selvfordømmelse og skam ("det er nok mig der er forkert" eller "jeg dur heller ikke til noget..").
Der er altså mange gode grunde til at sætte fokus på forebyggelse af stress-belastning, både fordi det for den enkelte har stor betydning, men også fordi vores liv har betydning for andre. Hele vores samfund er bygget op om fællesskab. Vi er altid som individer en del af nogle fællesskaber, og her har stress-belastning også betydning. Når vi er belastede af stress, har vi ikke overskud ind i de relationer, som vi er en del af.
Ordet "belastningspsykologi" stammer fra den danske psykolog og forfatter Rikke Høgsteds bog om emnet "Grundbog i belastningspsykologi" (2018).
Definitionen lyder sådan: Belastningspsykologi er den del af psykologien, der beskæftiger sig med de situationer, der belaster mennesker, og de reaktioner, der opstår, når et menneske har været udsat for en belastning. Belastningerne kan optræde i privat som arbejdsmæssig sammenhæng og kan være af både hverdagsagtig karakter og katastrofekarakter.
Jeg er optaget af, hvordan vi som individer og fællesskaber forebygger og behandler stress-belastning på en helhedsorienteret måde. Belastningspsykologien er et meningsfuldt afsæt, som både kigger på nuværende belastninger i dit hverdagsliv, men også på hvad der har formet dig, og dermed hvilke ressourcer og begrænsninger du har med dig til at håndtere nuværende belastninger.
Gennem min viden som fysioterapeut og psykoterapeut ønsker jeg at hjælpe den enkelte med at finde balancen i hverdagen, så du oplever at leve - ikke blot overleve.